Darulilmi

Home » FEKAH SOLAT » HUKUM SOLAT SUNAT SECARA BERJEMAAH SEPERTI SOLAT HAJAT, DUHA DAN TAHAJUD

HUKUM SOLAT SUNAT SECARA BERJEMAAH SEPERTI SOLAT HAJAT, DUHA DAN TAHAJUD

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 77 other followers

Kalender

August 2014
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

hukum solat sunat hajat, solat witir, solat sunat duha atau solat2 sunat lain yang tidak disunatkan berjemaah dibuat berjemaah.

Solat sunat duha dan solat hajat adalah solat yang tidak disunatkan berjemaah. Namun kebanyakan Ulama mengharuskannya berdasarkan hadis-hadis sahih.

KENYATAAN2 ULAMA

  1. Imam Nawawi (mazhab Syafie)berkata dalam kitab Majmuk:

وأما باقي النوافل كالسنن الراتبة مع الفرائض والضحى والنوافل المطلقة فلا تشرع فيها الجماعة , أي لا تستحب , لكن لو صلاها جماعة جاز , ولا يقال : إنه مكروه وقد نص الشافعي رحمه الله في مختصري البويطي والربيع على أنه لا بأس بالجماعة في النافلة

“ Adapun solat2 sunat yang seperti solat rawatib, solat duha dan solat2 mutlak tidak disyariatkan berjemaah . Maksudnya tidak disunatkan. Namun sekiranya dilakukan berjemaah hukumnya harus dan tidak dikatakan ianya makruh. Imam Syafie telah menyatakan pd dua kitab ringkasan albuwaiti dan ar-Rabie bahwa tidak mengapa solat sunat secara berjemaah.

Syeikh ibnu Quddamah dr mazhab Hambali berkata:

يجوز التطوع جماعة وفرادى، لأن النبي فعل الأمرين كليهما، وكان أكثر تطوعه منفرداً،

“HArus solat sunat secara bersendirian atau berjemaah kerana Nabi saw buat kedua2nya sekali. Namun yang Nabi selalu buat ialah berseorangan.”

Dalam mazhab Maliki juga menyatakan perkara yang sama:

ففي المدونة : عن مالك رحمه الله : ( لا بأس أن يصلي القوم جماعة النافلة في نهار أو ليل , قال : وكذلك الرجل يجمع الصلاة النافلة بأهل بيته وغيرهم لا بأس بذلك )

 Dalam kitab Mudawanah dr Imam Malik: tidak mengapa solat sunat secara berjemaah samada siang atau malam. demikian juga boleh seorang lelaki solat berjemaah dgn ahli keluarganya dan org  lain hukumnya harus.

Dalil-dalil pengharusan:

  1. Hadis sahih bukhari dr Itban bin Malik:

حديث عتبان بن مالك رضي الله عنه ” أن النبي صلى الله عليه وسلم جاءه في بيته بعدما اشتد النهار ومعه أبو بكر رضي الله عنه فقال النبي صلى الله عليه وسلم : أين تحب أن أصلي من بيتك ؟ فأشرت إلى المكان الذي أحب أن يصلي فيه فقام وصفنا خلفه ثم سلم وسلمنا حين سلم ” رواه البخاري ومسلم

Nabi saw datang ke rumah Itban pada waktu matahari sudah panas memancar bersama Abu Bakr. NAbi saw bertanya “ Dimana yg kau suka utk aku solat di rumah mu ini?” Aku pun menunjukkan tempat yang aku suka Nabi saw suka solat disitu. NAbi saw pun berdiri (utk solat) dan kami buat sof dibelakangnya sehingga Nabi saw memberi salam dan kami pun bagi salam.”

Hadis sahih Bukhari dan Muslim.

  1. Hadis dlm Musnad Imam Ahmad dr Ibnu Abbas:

أتيت رسول الله صلى الله عليه وسلم من آخر الليل فصليت خلفه فأخذ بيدي فجرني فجعلني حذاءه

“ Aku berjumpa dgn Nabi saw pd hujong malam dan solat dibelakangnya lalu baginda saw menarik aku dan meletakkan aku di sejajarnya.”

Ahmad Syakir menghukum hadis ini sahih.

  1. Hadis sahih dr Huzaifah bin Yaman:

صليت مع النبي صلى الله عليه وسلم ذات ليلة، فافتتح البقرة، فقلت يركع عند المائة، ثم مضى

“ Aku solat bersama Nabi saw pd suatu Malam dan baginda memulakan dgn surah al-Baqarah. Aku berkata dlm hati baginda akan ruku’ selepas habis ayat seratus. Tetapi Nabi saw meneruskan bacaan…

Hadis sahih Muslim.

  1. Hadis sahih dr Anas bin Malik:

أَنَّ جَدَّتَهُ مُلَيْكَةَ دَعَتْ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم لِطَعَامٍ صَنَعَتْهُ له , فَأَكَلَ مِنْهُ , ثُمَّ قَالَ : قُومُوا فَلأُصَلِّ لَكُمْ .
قَالَ أَنَسٌ : فَقُمْتُ إلَى حَصِيرٍ لَنَا قَدْ اسْوَدَّ مِنْ طُولِ مَا لُبِسَ , فَنَضَحْتُهُ بِمَاءٍ , فَقَامَ عَلَيْهِ رَسُولُ اللَّه صلى الله عليه وسلم وَصَفَفْتُ أَنَا وَالْيَتِيمُ وَرَاءَهُ

“Sesungguhnya Nenek anas Mulaikah menjemput Rasulullah saw utk makan makanan yg dibuatnya (dirumah neneknya) . Baginda pun makan dan berkata “ bangun aku nak solat bersama mu” Aku pun ambil tikar yang sudah hitam, kerana lama digunakan dan aku percik air. Nabi saw pun berdiri dan aku berdiri bersama anak yatim buat saf dibelakang Nabi saw.”

Hadis sahih Bukhari.

KESIMPULAN

Pendapat jumhur lebih tepat dan sesuai di pakai di Negara kita utk mendidik masyarakat utk rajin solat sunat. Namun hendaklah menghormati pendapat lain yang tidak melakukannya.

ALHAMDULILLAH SETELAH HAMPIR SETAHUN SAYA (PU SALMAN) TIDAK MENULIS AKHIRNYA KEMBALI MENULIS. SAYA UCAPKAN TERIMA KASIH PADA SEMUA YANG MENYOKONG SAYA DALAM PRGRAM PENCETUS UMMAH MUSIM PERTAMA. SEGALA SOALAN BOLEH DIKEMUKAKAN DI DALAM KOMEN

 

 


2 Comments

  1. Azlim Ibrahim says:

    Assalamualaikum wbt ustaz,
    Alhamdulillah kembali menulis, saya ada satu kemusykilan mengenai adakah terbatal wuduk jenazah suami/isteri yang telah dimandikan dan dikafankan jika isteri/suami menyentuh (mencium) dahi dsbnya? tk ustaz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: