Darulilmi

Home » FEKAH SOLAT » Hukum solat dalam ka’bah

Hukum solat dalam ka’bah

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 77 other followers

Kalender

January 2013
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ulama berselisih pendapat terhadap hukum ini kepada dua pendapat:

PENDAPAT PERTAMA: Sah solat orang yang solat dalam ka’bah samada solat fardu atau solat sunat. Ini pendapat mazhab Syafie dan Hanafi.

DALIL pendapat pertama:

Hadis Ibnu Umar:

دخل رسول الله صلى الله عليه وسلم البيت هو وأسامة بن زيد وبلال وعثمان بن طلحة فأغلقوا عليهم، فلما فتحوا كنت أول من ولج، فلقيت بلالا فسألته: هل صلى فيه رسول الله صلى الله عليه وسلم؟ قال نعم، بين العمودين اليمانيين

“ Rasulullah saw masuk ke dalam ka’bah bersama Usamah bin zaid, Bilal dan Usman bin talhah dan mereka menutup pintu ka’bah. Bila mereka membukanya , akulah (ibnu umar) yang mula2 masuk dan bertemu dgn Bilal. Lalu aku bertanya kepadanya “ Adakah Rasulullah saw solat di dalamnya?” Bilal menjawab “ Ya, iaitu diantara dua tiang yamani.”

Hadis sahih Bukhari dan Muslim

PENDAPAT KEDUA: Tidak sah solat fardu di dalam ka’bah dan sah solat sunat. Ini adalah mazhab Hambali dan Maliki.

DALIL PENDAPAT KEDUA:

Firman Allah swt:

“Dan dari mana sahaja engkau keluar (untuk mengerjakan sembahyang), maka hadapkanlah mukamu ke arah masjid Al-Haraam (Kaabah); dan sesungguhnya perintah berkiblat ke Kaabah itu adalah benar dari Tuhanmu. Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan segala apa yang kamu lakukan.”
Ayat 149 surah al-Bqarah

Ibnu qudamah menyebut: Ayat ini menunjukkan tidak sah solat di dalam dan diatas ka’bah kerana tidak dinamakan menghadap kea rah kiblat.

Hadis Ibnu Abbas:

أَنّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَمَّا دَخَلَ الْبَيْتَ دَعَا فِي نَوَاحِيهِ كُلِّهَا ، وَلَمْ يُصَلِّ فِيهِ ، حَتَّى خَرَجَ ، فَلَمَّا خَرَجَ رَكَعَ فِي قُبُلِ الْبَيْتِ رَكْعَتَيْنِ ، وَقَالَ : هَذِهِ الْقِبْلَةُ ” ، قُلْتُ لَهُ : مَا نَوَاحِيهَا ، أَفِي زَوَايَاهَا ، قَالَ : ” بَلْ فِي كُلِّ قِبْلَةٍ مِنَ الْبَيْتِ “
Hadis sahih Muslim No 1333

Sesungguhnya Nabi saw apabila masuk ke ka’bah , baginda berdoa di semua sudut dan tidak solat di situ sampailah baginda keluar. Apabila keluar baginda solat dua rakaat di hadapan ka’bah. Baginda berkata “ Ini adalah kiblat.” Aku bertanya “ Bagaimana dengan kawasan sekelilingnya?” Nabi saw menjawab “ Bahkan seluruhnya adalah kiblat.”

Kesimpulan

Kaedah menyatakan apabila bertembung bila bertembung nas yang mengiakan (المثبت) dan nas yg menafikan (النافي) maka diutamakan nas yg mengiakan. Ini kerana kemungkinan perawi yg menafikan itu tidak melihat seluruh perbuatan Nabi saw. Ia seperti hadis Aisyah yang menafikan Nabi saw kencing berdiri dan Hadis Huzaifah yg mana Nabi saw kencing berdiri ditempat sampah. Oleh itu pendapat pertama dipilih. Apapun kita perlu menghormati kedua pendapat2 ini.
Rujukan kitab:Ahkam wa khasais alharamain oleh Dr Ali alqa’idi dan Mausuah Feqhiah alkuwaitiah.

PUSAT PENGAJIAN DARUL ILMI MEMERLUKAN SUMBANGAN WANG UNTK RENOVATION , KEMUDAHAN SEPERTI TILAM, RAK, BUKU2 RUJUKAN, BAHAN2 MENTAH MAKANAN DAN LAIN. SEGALA SUMBANGAN BOLEH DI MASUKKAN KE AKAUN MAYBANK 562209622729 DARUL ILMI CONSULTANCY & SERVICES

KAMI MENYEDIAKAN PELBAGAI KHIDMAT ILMU . UTAMANYA ADALAH KELAS PENGAJIAN TALAQI BERKITAB DAN BERSANAD UNTUK UMUM MUSLIMIN DAN MUSLIMAT. IA MELIBATKAN VIP , PROFESIONAL, PEKERJA DAN PESARA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT. MEREKA HANYA BELAJAR PADA PAKEJ PERTAMA SIANG HARI (9.30 PAGI – 11.45 ISNIN HINGGA JUMAAT) KEDUA PAKEJ HUKUM HAKAM (ISNIN RABU KHAMIS MALAM 9.30 – 11) DAN PAKEJ JUMAAT DAN AHAD (9.30 MALAM -11). SILA LIHAT JADWAL DAN NAMA KITAB DI LAMAN UTAMA DAN ENTRI PENGAJIAN.

SISTEM KEDUA IALAH PELAJAR SEPENUH MASA BERUMUR 13 TAHUN KEATAS YG AKAN MENGIKUTI SEMUA PENGAJIAN DISINI DAN DILATIH UTK MENGHAFAL DALIL2 DR QURAN DAN HADIS DAN MENGHAFAL MATAN2 ILMU AGAMA TURATH SEHINGGA MENJADI ULAMA. PELAJAR INI AKAN DUDUK DISINI SEPENUHNYA. AKAN DIHANTAR KE LUAR UNTUK MASUK UNIVERSITI TIMUR TENGAH.

KAMI JUGA MEMBANGUNKAN PUSAN KAJIAN FEKAH DAN ILMU ISLAM UNTUK MENJAWAB SEMUA PERSOALAN DAN ISU LAMA DAN SEMASA DALAM SEMUA BIDANG. SUMBANGAN UTK MEMBELI BUKU ARAB AMAT DIPERLUKAN.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: