Darulilmi

Home » FEKAH SOLAT » Hukum mengulang solat fardu

Hukum mengulang solat fardu

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 77 other followers

Kalender

December 2012
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

SEPAKAT ULAMA EMPAT MAZHAB: Ulama bersepakat sunat mengulang solat fardu dalam berjemaah selepas menunaikan solat secara bersendirian

DALIL IANYA SUNAT:

Hadis dari Abu zar:

صَلِّ الصَّلَاةَ لِوَقْتِهَا ، فَإِنْ أَدْرَكْتَهَا مَعَهُمْ ، فَصَلِّ ، فَإِنَّهَا لَكَ نَافِلَةٌ “

“ Solatlah pada awal waktu (berseorangan), sekiranya kamu dapati jemaah solat hendaklah solat kali kedua dengan jemaah itu. Ianya dianggap sunat.
Hadis sahih Muslim (648)

KHILAF ULAMA

Ulama berselisih pendapat terhadap hukum mengulang solat yang sudah dilakukan secara dan mengulang kembali solat dengan jemaah lain, kepada tiga pendapat:

Pendapat pertama: Boleh mengulang solat yang sudah dilakukan secara jemaah. Ini mazhab Syafie, Hambali.

Dalil2 dan keadaan yang disunatkan mengulang solat kali kedua walaupun sudah menunaikannya pertama dalam keadaan berjemaah.

1. Apabila kita balik kampong atau rumah kita dan kita nak menghidupkan jemaah di kampong atau rumah kita. Ini berdasarkan hadis Muaz bin Jabal ra:

أَنَّ مُعَاذَ بْنَ جَبَلٍ كَانَ يُصَلِّي مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْعِشَاءَ الآخِرَةَ ، ثُمَّ يَرْجِعُ إِلَى قَوْمِهِ ، فَيُصَلِّي بِهِمْ تِلْكَ الصَّلَاةَ

“ Muaz bin jabal ra solat isya bersama Rasulullah saw kemudian dia balik kepada kaumnya dia menjadi imam kepada kaumnya.”

Hadis sahih Muslim (716)

2. Apabila kita dah solat jemaah dengan kelompok yg sedikit atau kita solat jemaah di bukan masjid utama seperti masjid haram, sunat solat dengan jemaah yang kedua yang lebih ramai atau jemaah di masjid utama. Ini berdasarkan dua orang sahabat yang dah solat jemaah ketika dalam perjalanan ke masjid Nabi kemudian mereka hanya duduk sahaja bila sampai masjid Nabi ketika solat jemaah sedang berjalan. Nabi saw bersabda :

فَلا تَفْعَلا ، إِذَا صَلَّيْتُمَا فِي رِحَالِكُمَا ثُمَّ أَتَيْتُمَا مَسْجِدَ جَمَاعَةٍ ، فَصَلِّيَا مَعَهُمْ ، فَإِنَّهَا لَكُمْ نَافِلَةٌ “

“ Janganlah buat begitu, apabila kamu berdua telah solat dalam perjalanan, kemudian kamu datang ke masjid yang ada jemaah , hendaklah kamu berdua solat lagi bersama mereka. Sesungguhnya yg kedua itu sunat.”
Hadis Abud Daud dan Tirmizi

3. Untuk membantu orang yang datang lambat ke masjid . Jemaah sudah pun selesai. Sunat sorang yang dah solat jemaah untuk solat jemaah kali kedua dengan lelaki yg belum solat ini. Ini berdasarkan hadis:

أَنَّ رَجُلًا دَخَلَ الْمَسْجِدَ ، وَقَدْ صَلَّى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِأَصْحَابِهِ ، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ” مَنْ يَتَصَدَّقُ عَلَى هَذَا فَيُصَلِّيَ مَعَهُ ؟ ” , فَقَامَ رَجُلٌ مِنَ الْقَوْمِ فَصَلَّى مَعَهُ .

“ Seorang lelaki masuk masjid dan Rasulullah saw sudah selesai solat bersama sahabatnya. Rasulullah saw pun bersabda “ Siapa yang bersedekah (jemaah) kepada dia dengan solat jemaah bersamanya?” Seorang lelaki pun bangun dan solat bersamanya.”
Hadis ahmad (11016)

Pendapat kedua: Tidak dibenarkan sesiapa yang dah solat jemaah untuk mengulang solatnya. Ini mazhab hanafi.

Pendapat ketiga: Mazhab maliki hanya membenarkan diulang di masjid haram mekah , masjid Nabi dan masjid Aqsa.

KESIMPULAN

Pendapat yang kuat pendapat pertama iaitu sunat kita mengulang solat kali kedua berjemaah dengan sebab2 yang sudah disebut diatas. Hendaklah solat kedua itu dilakukan berjemaah bukan bersendirian.

PENGAJIAN BERKITAB SIANG LENGKAP UNTUK DEWASA AKAN BERMULA PADA JANUARI . PENGAJIAN DARI PKL 9.30 – 12 siang DAI ISNIN HINGGA JUMAAT. DIANTARA KITAB DIBACA IALAH 1. MATAN ABI SYUJAK (FEKAH SYAFIE) 2. MATAN WARAQAT (USUL FEKAH) 3. HADIS RINGKASAN SAHIH BUKHARI IBNU ABI JAMRAH BERSANAD 4. MATAN BAIQUNIAH (ULUMUL HADIS) 5. TAFSIR JALALAIN 6. MATAN UMMUL BARAHIN (TAUHID) 7. RINGKASAN IHYA ULUMUDDIN (TASAUF). 8. MATAN AJRUMIAH BERSANAD (NAHU) 9. FATWA SEMASA (ULAMA ARAB ANTARABANGSA) 10. ULUMUL QURAN. TEMPAT ESKLUSIF (AIRCOND DAN KERUSI EMPUK). TERHAD 22 ORANG. TERBUKA UTK SEMUA TERUTAMANYA PESARA, SURI RUMAH, PEKERJA YG MEMPUNYAI MASA YG FLEKSIBEL. YURAN BULANAN RM250

.
DISINI JUGA ADA PENGAJIAN SEPENUH MASA UTK 13 TAHUN KEATAS SEPENUH MASA DUDUK BELAJAR KITAB-KITAB DISINI.DDIDIK UTK UNTUK MEMAHAMI KITAB2 AGAMA ARAB DAN BERCERAMAH. SILA HUBUNGI 013 3533 248 USTAZ SALMAN


1 Comment

  1. mohd joshua mohd yunus says:

    jazakallahu khayran tuan…ilmu² yg amat bermanfaat semoga Allah merahmati usaha mulia tuan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: