Darulilmi

Home » FEKAH PERHIASAN DAN KECANTIKAN » Hukum menutup aurat semasa bersendirian

Hukum menutup aurat semasa bersendirian

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 77 other followers

Kalender

November 2012
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

SINOPSIS: baru-baru ni ada terdengar dari penceramah di tv menyatakan tidak wajib menutup aurat semasa berseorangan (tiada orang lain melihatnya). Ia juga ditanya oleh seorang di dalam kelas pondok moden.

Salman almisri menjawab:

Ulama telah bersilisih pendapat tentang hukum ini kepada dua pendapat utama:

PENDAPAT PERTAMA: Wajib menutup aurat semasa bersendirian. Ini pendapat utama mazhab Syafie, Hanafi dan Hambali. (Disebut dalam kitab الموسوعة الفقهية الكويتية )

DALIL PENDAPAT INI:

{ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ حَدَّثَنَا بَهْزُ بْنُ حَكِيمٍ حَدَّثَنِي أَبِي عَنْ جَدِّي قَالَ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ عَوْرَاتُنَا مَا نَأْتِي مِنْهَا وَمَا نَذَرُ قَالَ احْفَظْ عَوْرَتَكَ إِلَّا مِنْ زَوْجَتِكَ أَوْ مَا مَلَكَتْ يَمِينُكَ فَقَالَ الرَّجُلُ يَكُونُ مَعَ الرَّجُلِ قَالَ إِنِ اسْتَطَعْتَ أَنْ لَا يَرَاهَا أَحَدٌ فَافْعَلْ قُلْتُ وَالرَّجُلُ يَكُونُ خَالِيًا قَالَ فَاللَّهُ أَحَقُّ أَنْ يُسْتَحْيَا مِنْهُ قَالَ أَبو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ وَجَدُّ بَهْزٍ اسْمُهُ مُعَاوِيَةُ بْنُ حَيْدَةَ الْقُشَيْرِيُّ وَقَدْ رَوَى الْجُرَيْرِيُّ عَنْ حَكِيمِ بْنِ مُعَاوِيَةَ وَهُوَ وَالِدُ بَهْزٍ *

Seorang sahabat (Muawiyah bin Haidah) bertanya “ Aurat kami apa yang boleh buat dan apa yang boleh kami tinggalkan? Nabi saw bersabda “ Jagalah auratmu kecuali dengan isterimu atau hamba sahaya mu. Beliau bertanya lagi “Bagaimana aurat lelaki dengan lelaki?” Nabi saw menjawab “ Sekiranya kamu mampu untuk supaya tiada siapa yang melihat auratmu, maka buatlah.” Beliau bertanya lagi “ Bagaimana Aurat semasa bersendirian?” Nabi saw menjawab “ Allahlah yang patut lebih kamu rasa malu.”

Hadis riwayat Bukhari, Abu Daud , Tirmizi dan Ibnu Majah

PENDAPAT KEDUA: Hanya sunat menutup aurat semasa bersendirian. Ini pendapat mazhab Maliki.

BATASAN AURAT SEMASA BERSENDIRIAN

Mazhab Maliki : Disunatkan bagi lelaki dan perempuan dan lelaki menutup qubul dan dubur dan kawasan berhampirannya semasa bersendirian. Makruh membukanya.

Mazhab Syafie : Wajib menutup hanya qubul dan dubur sahaja bagi lelaki dan diantara pusat dan lutut bagi perempuan ketika bersendirian. (Hasyiah bajuri dan I’anatut Talibin)

BILA HARUS TELANJANG SEPENUHNYA

Ulama bersepakat mengharuskan untuk telanjang semasa bersendirian bila ada keperluan seperti bersama isteri, mandi, buang air besar dan keperluan yang lain.

KESIMPULAN: Kebanyakan ulama2 sekarang memilih pendapat pertama yang lebih kuat dari segi dalil.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: